Який закон купівлі-продажу акцій та форекс або Форекс?

Ісламські новини, Танджунг Енім
Я хочу запитати відповідно до ісламу закон купівлі-продажу акцій та іноземної валюти (форекс) законний, допустимий, макрух або харам? А що є основою хадису чи вірша? (запитання через FB Barja Ramadani)

Ваалайкум привітання варохматуллахі вабарокатух.

Пане Барджа Рамадані, якого благословив Аллах, ось моя відповідь на ваше запитання. Я відповів із досить докладним поясненням, щоб пояснення було повним.

Положення ісламського права, пов’язані з продажем та купівлею акцій
Легальні акції дозволяються згідно шаріату, якщо вони відповідають зазначеним умовам.

Розглянуті положення:

Акції повинні мати базовий актив, який лежить в їх основі. Тому запаси активів не можуть бути лише у формі грошей.
Акції повинні бути у формі товару (акції у формі грошей не дозволяються).
На практиці після того, як емісійній компанії вдається продати свої акції на первинному ринку, акціями не можна торгувати на фондовій біржі, якщо вони не стали справжнім бізнесом, а гроші або капітал мають форму товару.

Товарні активи повинні бути домінуючими
Якщо активами компанії є різні види товарів, послуг, грошей та дебіторської заборгованості, то склад товарів повинен бути домінуючим. Сучасні вчені обмежили, що нетоварні активи не повинні перевищувати 51%.
Якщо активи компанії мають форму товару, як правило, не всі вони знаходяться у формі товару, але невелика частина - у формі готівки. Тож ті, хто дотримується наведених вище правил.
Якщо активи компанії складаються з різних видів товарів, для визначення виду товару, який лежить в основі, визначається домінуючий (aghlab).
Правило, яке застосовується, якщо активи різняться
Якщо активи компанії складаються з різних товарів, послуг, грошей та дебіторської заборгованості, то норми, що застосовуються відповідно до бізнесу компанії, такі:
Якщо бізнес компанії здійснюється у формі інвестиційних активів (товарів та послуг), акції можуть торгуватися на фондовому ринку без дотримання жорстких правил, за умови, що ціна (ринок) товарів та послуг складає не менше 30% від загальної суми активів компанії.
Якщо бізнес компанії здійснюється у формі купівлі-продажу валюти, то акції можуть торгуватися на фондовому ринку, за винятком дотримання чітких правил.
Якщо діяльність компанії здійснюється у формі інвестицій у дебіторську заборгованість, акції можуть торгуватися на фондовій біржі, дотримуючись правил щодо кредиторської заборгованості.
Три форми діяльності на фондовій біржі дозволяються за умови, що вони не використовуються як засіб сек'юритизації боргу шляхом об'єднання цих товарів та послуг у борг. ([1])
Емітент або публічна компанія повинні відповідати наступним критеріям:
Тип бізнесу, товари, послуги, що надаються, і контракт, а також метод управління емітентом або публічною компанією, яка випускає цінні папери шаріату, не повинні суперечити принципам шаріату.
Вид ділової діяльності не суперечить принципам шаріату. До ділової діяльності, яка суперечить цим принципам, належать:
Інвестування в емітентів (компанії), які на момент транзакції рівень (нісбах) боргу компанії перед фінансовими установами Ribawi є більш домінуючим, ніж їхній капітал;
Звичайні фінансові установи (ribawi), включаючи звичайні банківські справи та страхування;
Оскільки дві наведені вище речі включають діяльність із рибаві, яка заборонена в текстах:

لعن الله أكل الربا وموكله وكاتبه وشاهديه

Азартні ігри та ігри, класифіковані як азартні ігри чи торгівля, заборонені; тому що він включає майсір (азартні ігри), який заборонений в ісламі

Виробники, дистриб'ютори та торговці нелегальною їжею та напоями; і
Виробники, дистриб'ютори та / або постачальники товарів та послуг, які є морально деструктивними та безкоштовними

Емітенти або публічні компанії, які мають намір випустити шаріатські цінні папери, повинні підписати та виконувати умови контракту відповідно до шаріату щодо випущених шаріатських цінних паперів.

Емітенти або публічні компанії, які випускають цінні папери шаріату, зобов’язані забезпечити відповідність своєї підприємницької діяльності принципам шаріату та співробітника з питань дотримання норм шаріату.
У випадку, якщо Емітент або Публічна компанія, яка випускає шаріатські цінні папери в будь-який час, не відповідає вимогам, згаданим вище, цінні папери, що видаються самі по собі, більше не вважаються шаріатськими цінними паперами.

Ринкова ціна Sharia Securities повинна відображати фактичну оціночну вартість активу, на який цінні папери випущені, та / або відповідно до впорядкованого, справедливого та ефективного ринкового механізму, а не спроектована.

Операції повинні здійснюватися за принципом обачності, забороняється спекуляція та маніпуляції, які включають заборонені елементи, включаючи:
Bai 'Najsy, а саме роблячи фальшиву пропозицію, це відповідає забороненому хадисом bai' najsy.
Bai 'al-ma'dum, а саме продаж товарів (шаріатських цінних паперів), які ще не перебувають у власності (короткі продажі), це означає продаж акцій, які не стали відповідальними, і що заборонено згідно з хадісом:
نهى رسول الله صلى الله عليه وسلم عن بيع مالم يضمن

Insторгівля ідерами, яка використовує внутрішню інформацію для отримання прибутку від заборонених операцій.
Маржинальна торгівля (bai 'al-hamisy), яка проводить операції з шаріатськими цінними паперами з відсотковим кредитом для зобов'язання здійснити купівлю шаріатських цінних паперів.
Продаж та купівля акцій не може здійснюватися з відсотками у біржового брокера тощо.

Іхтікар (накопичення), а саме придбання або збір шаріатських цінних паперів, щоб спричинити зміни в ціні шаріатських цінних паперів з метою впливу на інші сторони. ([2])
Вважається, що цінні папери відповідали принципам шаріату, якщо вони отримали Заява про відповідність шаріату.

До цінних паперів шаріату належать акції шаріату, облігації шаріатів, пайові фонди шаріатів, колективні інвестиційні контракти, забезпечені цінними паперами шаріату (KIK EBA), та інші цінні папери відповідно до принципів шаріату.

Ісламські правові положення, що стосуються купівлі-продажу Forex
Як пояснюється у номері фатви DSN: 28 / DSN-MUI / III / 2002, що стосується купівлі-продажу валют (аль-шарф), забороненими є форми купівлі-продажу іноземної валюти:

Форвардні операції, а саме операції купівлі-продажу іноземної валюти, вартість яких визначається на даний момент і застосовується на майбутнє, від 2 х 24 годин до одного року.
Закон форвардних операцій є харам, оскільки використовуваною ціною є узгоджена ціна (муваада), а доставка здійснюється пізніше, хоча ціна на момент доставки не обов'язково однакова з узгодженою вартістю.

Своп-операція, що являє собою контракт на купівлю або продаж іноземної валюти за спотовою ціною в поєднанні з купівлею між тим самим продажем в іноземній валюті та форвардною ціною. Закон є харам, оскільки він містить елементи масіру (спекуляції).
Опціонна транзакція, яка являє собою контракт на отримання права купівлі або права продажу, який не повинен бути здійснений з кількістю одиниць іноземної валюти за певною ціною та періодом або датою закінчення. Закон є харам, оскільки він містить елементи масіру (спекуляції). ([3])
Це відповідає хадисам пророка Мухаммеда, зокрема:

لما روى عبادة بن الصامت أن النبي صلى الله عليه وسلم قال: الذهب بالذهب والفضة بالفضة والبر بالبر والشعير بالشعير والتمر بالتمر والملح بالملح مثلا بمثل يدا بيد فإذا اختلفت هذه الأصناف فبيعوا كيف شئتم يدا بيد -رواه أحمد-

Що означає, "Убада Бін аш Шоміт р.а розповідав, що Посланник Аллаха сказав: (обмін) між золотом і золотом, сріблом і сріблом, пшеницею і пшеницею, сиайр з віршами, корма з пальмою, сіль і сіль повинні бути однаковими і сплачуватися готівкою. Якщо товар відрізняється (обміняйте) товари вище, продайте товари за вашим бажанням за умови, що вони будуть оплачені готівкою ". (Х.Р. Ахмад)

Виходячи з фетви DSN, операції купівлі-продажу валюти в принципі можуть підпорядковуватися таким умовам:

Не для спекуляції (шанс)
Потрібна транзакція або про всяк випадок (заощадження)
Якщо транзакція здійснюється з подібними валютами, вартість повинна бути однаковою та готівковою (Attaqabudh).

Якщо це різні типи, це повинно здійснюватися за курсом валют (обмінним курсом), що діяв на момент здійснення операції, та готівкою. ([4])
Два останні положення вище відповідають дозволеним умовам торгівлі валютою, а саме:

Купівля та продаж подібних валют повинні передаватися готівкою та мати однакову номінальну вартість та суму.
Купівля та продаж валют різних типів повинні передаватися готівкою. Тож дозволяється купувати та продавати валюти різних типів з різницею цін. ([5])
Серед практики купівлі-продажу іноземних валют дозволеними є спотові операції, а саме операції купівлі-продажу іноземної валюти (іноземної валюти) для доставки в той час (позабіржовий) або для розрахунків найпізніше протягом двох днів. Закон передбачає, що це допустимо, оскільки це вважається готівкою, тоді як дводенний період вважається неминучим процесом врегулювання та є міжнародною операцією. Аллах знає найкраще.

Subscribe to receive free email updates:

0 回应 "Який закон купівлі-продажу акцій та форекс або Форекс?"

Posting Komentar